Παρασκευή, Απριλίου 20, 2007

IKEBANA, αγάπη μου!



IKEBANA είναι η ιαπωνική τέχνη ανθοδετικής.
Έχει σχέση με τη σύνθεση διαφορετικών φυσικών στοιχείων σε μια ολοκληρωμένη μορφή δημιουργίας. Είναι φιλοσοφία, δημιουργική έκφραση μέσα από κανόνες κατασκευής. Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι κλαδιά, φύλλα, άνθη, κοχύλια, κορμοί. Το κεντρικό της στοιχείο, δηλαδή η βάση της, που είναι και η καρδιά μιας σύνθεσης, είναι ένα πάντρεμα συνδυασμών χρωμάτων, σε φυσικές μορφές - γραμμές - φόρμες.
IKEBANA είναι μια τέχνη, όπως η ζωγραφική ή η γλυπτική.
IKEBANA αλλιώς είναι η ιαπωνική αγάπη και σεβασμός προς τη φύση.

Στην Ιαπωνία η φυσική ομορφιά ισοδυναμεί με θρησκεία. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και στα σύγχρονα αστικά συγκροτήματα τσιμέντου-ασφάλτου, επιδεικνύουν μια εντυπωσιακά ισχυρή επιθυμία να υπάρξει λίγη φύση κοντά τους. Οι ξένοι επισκέπτες στο Τόκιο είναι συχνά έκπληκτοι όταν παρατηρούν πως ο οδηγός ταξί έχει κρεμάσει ένα μικρό βαζάκι με ένα λουλούδι, σε εμφανές σημείο του ταξί του. Δεν υπάρχει γιαπωνέζικο σπίτι δίχως στοιχείο floral.
Η φύση αλλάζει πάντα. Τα φυτά αυξάνονται, αλλάζουν όψεις, επανειλημμένα καθ' όλη τη διάρκεια των εποχών. Η φύση έχει το ρυθμό και τη διαταγή της. Η συνειδητοποίηση αυτού είναι το πρώτο βήμα στην ανάμειξη της τέχνης IKEBANA.
Σε γενικές γραμμές, η IKEBANA στοχεύει όχι να φέρει ένα πεπερασμένο κομμάτι της φύσης μέσα στο σπίτι, μα να δημιουργήσει μια σύνδεση αρμονίας και ομορφιάς, μεταξύ εσωτερικού και υπαίθριου χώρου. Είναι η προσπάθεια ρύθμισης αυτών των δύο στοιχείων για να παραμένει κοντά στη φύση ο άνθρωπος.
Θεωρείται πως η πνευματική πτυχή IKEBANA είναι πολύ σημαντική. Φέρνει ηρεμία, ζεις τη στιγμή και εκτιμάς τα πράγματα στη φύση που προηγουμένως είχαν φανεί ασήμαντα. Η ΙΚΕBANA εμπνέει και μεταφέρει την ομορφιά σε όλες τις μορφές τέχνης - ζωγραφική, μουσική, κ.λπ.

Οποιοσδήποτε φυτικός ιστός - κλαδιά, φύλλα, βρύο, φρούτα, μαραμένα φύλλα, λοβοί σπόρων, εκτιμούνται ιδιαίτερα καθώς και τα λουλούδια στην πλήρη άνθιση.
Εάν μια εργασία αποτελείται από μόνο ένα είδος υλικού ή πολλών διαφορετικών ειδών υλικών, η επιλογή κάθε στοιχείου στη ρύθμιση απαιτεί καλλιτεχνικό μάτι. Ο δημιουργός έχει την ικανότητα να συνδυάζει τα υλικά για να δημιουργήσει ένα είδος ομορφιάς που δεν μπορεί να βρεθεί στη φύση σε ένα και μόνο σύμπλεγμα. Ο δημιουργός απλά τα φέρνει κοντά, τα δένει.
Σε ασύμμετρες φόρμες, σε αρμονία υλικών, χρωμάτων, αισθητικής, η δημιουργία μιας σύνθεσης γίνεται η γέφυρα να φτάσεις στο Θεό μέσω της φύσης, όπως μας έλεγε η δασκάλα μας πριν λίγα χρόνια, που μας μύησε στην τέχνη-τεχνική της ΙΚΕΒΑΝΑ.
Κάθε σύνθεση πρέπει να έχει μονό αριθμό: 1, 3, 5 (στο ίδιο είδος) να κόβονται λοξά στη βάση τους πάντα μέσα στο νερό, για να μη χάσουν την επαφή ζωής τους.


Αν αυτό το δοκιμάσετε, θα διαπιστώσετε πως τα λουλούδια σας θα έχουν χρόνο ζωής περισσότερο από τον αναμενόμενο. Πρέπει να τοποθετούνται κοιτάζοντας προς το Θεό, ουσιαστικό χαρακτηριστικό γνώρισμα σε κάθε σύνθεση. Κι εκείνα ανταποδίδουν την αγάπη τους και το ευχαριστώ τους, μιλώντας μαζί του!

18 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μόλις γύρισα από τον κήπο μου και τα ξεβοτανίσματα, τις μεταφυτεύσεις που απαιτούνται. Προσφέρει μεγάλη ψυχική ευφορία αυτή η ενασχόληση. Τους δίνεις ζωή και σου δίνουν και 'κείνα.
΄Οσο γιαα την ΙΚΕΒΑΝΑ άλλο μεγαλείο κι' αυτό.
Καλό σου βράδυ!

Aggelos Spyrou είπε...

Έμαθα κάτι σήμερα που δεν το ήξερα!

0:)

Αγγελική Στ. είπε...

Η ανατολίτικη φιλοσοφία έχει πολλά να μας διδάξει.. από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα! Καλησπέρα!:-)

Τάσος Ν. Καραμήτσος είπε...

Οι φωτογραφίες που παραθέτεις δείχνουν καλαισθησία και καλλιτεχνικό μάτι
Καλησπέρα

Paranoia είπε...

-> φυρδην-μιγδην

θάθελα να'χα έναν τεράστιο κήπο, να βάλω μέσα τα όνειρά μου, κείνα που πάντα συμπλέουν με τη θάλασσα και τους καταπράσινους κήπους που κρύβω στην καρδιά μου!

-> aggelow spyrou

χαίρομαι, σ' ευχαριστώ!

-> sunshine

ναι, είναι μια άλλη άποψη και θεώρηση ζωής

-> τασος καραμήτσος

σ' ευχαριστώ για τα λόγια και την τιμή

μαριάννα είπε...

Κοίτα να δεις τι μαθαίνουμε... Πολύ ενδιαφέρον! Το μόνο που ήξερα είναι ο μονός αριθμός, αλλά αυτό από το σαβουάρ βιβρ, που λέει ότι χαρίζεις ή παίρνεις δικά σου, πάντα μόνο αριθμών λουλουδιών. Κι επίσης το λοξό κόψιμο του κοτσανιού. Εκείνο που δεν ξέρω είναι αυτό με την ασπιρίνη. Ισχύει ότι μια ασπιρίνη στο νερό τα «συντηρεί;»
Το φιόρο με τα φιόρα! :)

Person I. είπε...

Μ' αρέσουν οι φιλοσοφίες και οι στάσεις ζωής των λαών της Άπω Ανατολής, αλλά το ΄χω πει παλιά και δεν το παίρνω πίσω: άμα καταντήσω να ασχολούμαι με ιγκεπάνα, πυροβολήστε με!

Paranoia είπε...

-> ghteytria

κατά τη γιαπωνέζικη φιλοσοφία δεν χρειάζονται φάρμακα, αγάπη και σεβασμό θέλουν. Αν τα κόψεις μέσα σε νερό λοξά και τα τοποθετήσεις με κλίση προς τα πάνω, συντηρούνται μεγάλο διάστημα

καλή σου μέρα

-> φτερό στον ανεμο

τα φρέσκα λουλούδια είναι θετική ενέργεια στο σπίτι
κι εγώ ασχολήθηκα απο αγάπη στα 25 μου και ακόμα ασχολούμαι

καλό Σ/Κ

aneksartitos2 είπε...

να και κατι καινουργιο...μπραβο αν και σιχαινομαι τετοιου ειδουν ενασχολησεις αναγνωριζω οτι καποτε ισως να μου φανει χρησιμο και να σε θυμηθω

elafini είπε...

το λοξό κόψιμο έχει να κάνει με το ότι μεγαλύτερο μέρος του κοτσανιού βρίσκεται στο νερό, αφού μεγαλώνει η επιφάνειά του..κοιτάζω τώρα ένα νάρκισσο που μου έφεραν..θέλει επειγόντως μεταφύτευση..και το φιλί της ζωής..μόνο για κάκτους είμαι εγώ :P

unlearn... είπε...

Πολύ επιμορφωτικό το ποστ σου!
Είναι αλήθεια ότι η ματιά των ανατολίτικων πολιτισμών σε κάποια θέματα είναι πολύ ξεχωριστή και έχει σίγουρα να δώσει πολλά σε κάποιον που θα ασχοληθεί.

Καλή σου μέρα φιόρο!
:)

Ανώνυμος είπε...

H Ιάπωνες και οι Κινέζοι σε κάτι τέτοια θέματα φιλοσοφίας είναι πολύ ποιό μπροστά απο την εποχή μας και ας χρησιμοποιούν μεθόδους περασμένων αιώνων.

Αυτή η μέθοδος ήταν κάτι που δεν γνώριζα κα ισε ευχαριστώ...

dodo είπε...

Μ' αρέσει η λιτότητα και η ελαφράδα τών συνθέσεων...

Paranoia είπε...

-> aneksartitos2

να με θυμηθείς, είναι ψυχοθεραπαία κι αυτή ενίοτε
καλημέρες

-> elafini

απορροφούν καλύτερα το νερό, ναι το' πιασες
φιλιά

-> unlearn

όσο μαθαίνω πράγματα για τη φιλοσοφία τους, τόσο κάνω τη ζωή μου, πιο ήρεμη, σαν βάλσαμο στην τρέλα του σήμερα είναι.

φιλιά

-> φοινιξ

που βρίσκεσαι?

-> dodos

κι εμένα και το έχουν παντού αυτοί οι λαοί. Στα απλά πράγματα βρίσκονται τα πιο σημαντικά.
Ψυχική ξεκούραση

καλημέρες

Ανώνυμος είπε...

Ούτε κι εγώ γνώριζα για την ΙΚΕΒΑΝΑ αλλά μου ήρθε η διάθεση να πάω ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό και να φυτέψω λουλουδάκια στη βεράντα μου....

unlearn... είπε...

Aκριβώς όπως το είπες είναι... ;)

Erisadesu είπε...

Θέλω να μάθω και εγώ Ikebana :(

Paranoia είπε...

-> erisabetsu-chan
γίνονται σεμινάρια κατά καιρούς, πάρε τηλ. στο γιαπωνέζικο προξενείο
αν δεν βρεις άκρη, ρώτησέ με!