Ότι "μαγεύει"
Η κοινωνία των μελισσών αποτελείται από τη βασίλισσα, τις εργάτριες καιτους κηφήνες. Ο ρόλος της βασίλισσας είναι να γεννά αυγά και παρά το όνομά της ούτε διοικεί ούτε επιβάλλεται. Οι εργάτριες την ταΐζουν κατευθείαν στο στόμα.
Οι εργάτριες κάνουν όλες τις δουλειές μέσα και έξω από την κυψέλη.
Οι κηφήνες παράγουν θερμότητα και ζεσταίνουν το γόνο, αερίζουν την κυψέλη το καλοκαίρι κουνώντας τα φτερά τους. Διαμοιράζουν το νέκταρ και γονιμοποιούν τη βασίλισσα. Δεν είναι λοιπόν οι τεμπέληδες εραστές όπως συνήθως πιστεύουμε, αλλά ο ρόλος τους είναι σημαντικός.
Η γλώσσα των μελισσών :
Οι μέλισσες συνεννοούνται μεταξύ τους με χορό, συχνά με σπαρταριστό ρυθμό, ηχητικές εκπομπές και οσμές.
Σχέσεις μελισσών από διαφορετικά μελίσσια :
Οι μέλισσες δεν δέχονται ξένη μέλισσα ή βασίλισσα μέσα στην κυψέλη τους. Οι φύλακες που προστατεύουν την είσοδο την αντιλαμβάνονται αμέσως, την πλησιάζουν, την ψάχνουν με τις κεραίες τους και την πετούν έξω από την κυψέλη ή την σκοτώνουν με το κεντρί τους, αν επιμένει να μπει. Εξαίρεση κάνουν για τους κηφήνες, που είναι καλοδεχούμενοι σε όποια κυψέλη κι αν μπουν, καθώς και για τις μέλισσες, που με γεμάτο τον πρόβολο με νέκταρ και τα πόδια από γύρη, μπαίνουν κάποτε κατά λάθος σε ξένη κυψέλη και γίνονται δεκτές φιλικά.
Διάρκεια ζωής : Η βασίλισσα ζει μέχρι 4 - 5 χρόνια, αλλά ύστερα από το δεύτερο χρόνο της ζωής της αρχίζει να γερνά, λιγοστεύει ο αριθμός των αυγών που γεννά και γι' αυτό συνήθως οι εργάτριες την αντικαθιστούν. Η εργάτρια ζει μέχρι 40 μέρες. Ο κηφήνας ζει 4 μέχρι 5 μήνες.
Αναπαραγωγή : Όταν εκκολαφθεί από το βασιλικό κελί ή βασιλοκύτταρο η βασίλισσα τις πρώτες 2-3 μέρες περιφέρεται μέσα στην κυψέλη σαν ξένη, αδιάφορη για τις μέλισσες που την τριγυρίζουν, όπως και εκείνες είναι αδιάφορες για τη νέα βασίλισσα , την οποία ούτε περιποιούνται ούτε την τρέφουν. Την τρίτη μέχρι την πέμπτη ημέρα από την εκκόλαψή της, εφόσον ο καιρός είναι καλός, ηλιόλουστη ημέρα χωρίς άνεμο, βγαίνει στη σανίδα πτήσεως της κυψέλης και κάνει μερικές δοκιμαστικές πτήσεις διαγράφοντας κύκλους μπροστά στην κυψέλη, χωρίς να απομακρυνθεί περισσότερο από δύο τρία μέτρα, με το κεφάλι πάντα γυρισμένο προς την κυψέλη, σημαδεύοντας τη θέση της κυψέλης της σε σχέση με τα αντικείμενα που την περιτριγυρίζουν. Όταν έπειτα από αλλεπάλληλες τέτοιες πτήσεις χαράζει στο μνημονικό της την τοποθεσία της κυψέλης της, τότε ξεκινά με ορμή για το γαμήλιο ταξίδι και αμέσως τρέχουν κατόπι της οι κηφήνες της κυψέλης και των άλλων κυψελών, όσοι πετούν στην περιοχή εκείνη, προσελκυόμενοι από την ουσία που εκκρίνουν οι σιαγονικοί αδένες της βασίλισσας. Το ζευγάρωμα με τον κηφήνα γίνεται πετώντας ψηλά στον αέρα. Η βασίλισσα ζευγαρώνει με τον πρώτο κηφήνα που την πλησιάζει από τους πολλούς που την κυνηγούν και αυτός φυσικά θα είναι ο πιο ταχύς και ο πιο δυνατός για να μπορέσει να την φτάσει στο φρενιασμένο πέταγμά της. Πάντως το τίμημα της επιτυχίας του κηφήνα να γονιμοποιήσει τη βασίλισσα είναι ο θάνατος, γιατί στο ζευγάρωμα αποσπώνται τα γεννητικά του όργανα και πέφτει νεκρός από τον ακρωτηριασμό. Μετά το γαμήλιο πέταγμα η βασίλισσα επιστρέφοντας στην κυψέλη της καθαρίζεται από τις μέλισσες, ακολουθεί ανάπαυση 48 ωρών και αμέσως κατόπιν αρχίζει να γεννά. Όταν γεννήσει 80 με 100 αυγά σταμάτά λίγα λεπτά για να ξεκουραστεί και να πάρει τροφή. Τότε αμέσως οι μέλισσες που την περιτριγυρίζουν την χαϊδεύουν με τις κεραίες τους και την τροφοδοτούν μέσα στο στόμα με βασιλικό πολτό.
Αναζήτηση τροφής : Οι μέλισσες μπορούν να απομακρυνθούν μέχρι 3 - 4 χιλιόμετρα από την κυψέλη προς αναζήτηση τροφής.
Η μέλισσα στην τέχνη :
"Κι άσπρα, γαλάζια, κόκκινα καλούν χρυσό μελίσσι", Σολωμός
"Το 'να χέρι μου κρατεί μέλισσα θεόρατη", Ελύτης
Σε Ομηρικό ποίημα αναφέρεται: "Τρεις σεβάσμιες φτερωτές παρθένες που μάντευαν τρώγοντας μέλι"
Στο μυθιστόρημα του Λουντέμη ο βασικός ήρωας ονομάζεται Μέλιος
Οι τρεις ιεράρχες χαρακτηρίζονται ως "μελίρρυτοι ποταμοί της σοφίας" στο απολυτίκιό τους.
"Μέλισσα" τίτλος θεατρικού έργου του Καζαντζάκη.
"Μελισσοκόμος" τίτλος ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
"Η εποχή της Μελισσάνθης" κύκλος τραγουδιών του Μάνου Χατζηδάκη.
"Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες" το γνωστό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη
Πηγή πληροφοριών: http://www.kynigos.net.gr/bees/koinonia.php
Δικό μου σχόλιο : Α. Πόσο αρμονική και όμορφη θα ήταν και η δική μας κοινωνία, εάν δανειζόταν μερικά μονάχα σημεία σεβασμού και συνεργασίας απ' την κοινωνία της μέλισσας!
Β. Όσο και αν ο άνθρωπος έκανε και κάνει μανιώδεις επιδρομές ενάντια στη φύση, συνήθως καταστροφικές, ΔΕΝ κατάφερε να κατασκευάσει το μέλι και τα παράγωγά του.
19 σχόλια:
Γιατί εμάς μας προίκισε επιπλέον με τη ΛΟΓΙΚΗ, για να αποδεικνύουμε στην πορεία διαρκώς, πόσο Α-ΛΟΓΑ όντα είμαστε
-> φυρδην-μιγδην
Λογική περισσότερο της μέλισσας? Γι αυτό καταστρέφουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας?
έχουμε σαδομαζοχισμό, σίγουρα!
καλή εβδομάδα!
πολύ εξελιγμένη η κοινωνία των μελισσών και πολύ σοφή!
Μια κοινωνία βασισμένη στην οργάνωση και στη συνεργασία...δηλαδή όχι έλληνες...
Πανέμορφο ποστ! Πάντα με μάγευε η δομή της κοινωνίας των μελισσών και τα χαραχτηριστικά αυτών. Και πάντα μια θλίψη με κυρίευε σαν σκεφτόμουν την τύχη όλων. Οι μέλισσες καταδικασμένες να υπηρετούν και μόνο. Οι κηφήνες να μοιράζουν το νέκταρ και να γονιμοποιούν τη βασσίλισα και πάραυτα να πεθαίνουν.Ο έρωτας του θανάτου. Όσο για τη βασίλισσα ελεγχόμενη ζωή και μόνο για γονιμοποίηση. Θλίψη...
Το θαυμαστό όμως και που μαγεύει, είναι αυτή η απόλυτη οργάνωση και πειθαρχία απάντων των μελών.
H οργάνωση και η πειθαρχία ειναι τα θετικά στοιχεία αλλα όλα τα άλλα ...ευχαριστώ αλλα δεν θα ηθελα να ζω έτσι
Το ποστ όμως ηταν υπέροχο , βάλθηκες να μας επιμορφώνεις γλυκιά μου , συνέχισε έτσι!
Πολυ καλο και περιεκτικό. Μια μικρη διορθοσουλα μονο.. το εικονιζόμενο πλασματακι δεν ειναι μελισσα :)
-> leila
ολοκληρωμένη κοινωνία είναι, απόλυτη σοφία και τάξη.
-> oneiromageiremata
γέλασα με το σχόλιό σου, ξέρεις άλλους σαν εμάς άραγε?
-> ghteytria
ο ρόλος του δυνατού, μέσα στο παιγνίδι είναι κι αυτό
όχι θλίψη, όλα εν σοφία. Που να δεις την κοινωνία των μυρμηγκιών ή των αρουραίων, άλλες θαυμαστές κι αυτές. Ισορροπία του σύμπαντος.
-> trelofantasmeni
εμένα μ' αρέσει η πειθαρχία και η οργάνωση, σε αντίθεση με την ακαταστασία και τα αθέμιτα πάσης φύσεως.
-> beekkeeper
καλώς ήρθες και σ' ευχαριστώ
είναι βασίλισσα μέλισσα, εξ'ου και το μέγεθος, διπλάσιο του κανονικού.
Kαλως σας βρήκα. θα σε απογοητευσω... ειναι εντελως αλλο εντομο... δεν ειναι βασίλισσα (και η βασίλισσα δεν παει ποτε σε λουλουδια :)
-> beekeeper
σ' ευχαριστώ για την διόρθωση (παρ' όλα αυτά θα σου επισυνάψω την πηγή άντλησης της εν λόγω φωτό) θα την αλλάξω όμως για να είμαι πολύ ακριβής στις πληροφορίες που ποστάρω. Χάρηκα πολύ για τα ενδιαφέροντά σου μετά την επίσκεψη στο μπλογκ σου..
ουτε το national geographic ετσι σεε συγχαιρω... μην παραπονιεστε ολοι για τηνν ζωη χαβαλε εχει σαν καποιος να μας δουλευει... προσωπικα γουσταρω
πολύ ενδιαφέρον post..αν και αυτή τη δομή της κοινωνίας που όλοι δουλεύουν για τη βασίλισσα, δε νομίζω πως θα τη ζήλευα...and Bees save the Queen..καλημέρα :)
λεμε για μια ουτοπικη κοινωνια δυστυχως...
Έμαθα πολλά για τις μέλισσες σήμερα!! :-)
Eνδιαδερον αρθρο..:)
Χαρουμενο μπλογκ..ξερεις εχω αδυναμια στις φραουλες:)
Μουααατς!
-> aneksartitos2
να είσαι καλά, σ' ευχαριστώ
τις καλημέρες μου
-> elafini
όλοι και όλα για την αναπαραγωγή, για σκέψου το και μεταφορικά στον άνθρωπο, κάπως έτσι δεν είναι?
-> elena
όλα θέλουν προσπάθεια, σεβασμό και αγάπη, άσε να μην πούμε και για την καλή διάθεση
καλημέρα σου
-> candy
Καλώς όρισες
θετική σκέψη, έστω κι αν είναι δύσκολο
Τώρα μάλιστα. :) αυτες ειναι οντως μέλισσες και αν θες κι ενα tip τα πορτοκαλοκίτρινα μπαλακια στα πόδια τους ειναι γύρη που αργοτερα θα την πανε στη φωλια. Οσο για την διαρθρωση της κοινωνίας τους δεν θα τη ζήλευα και πολυ... αλλα ειναι πολυ μεγαλη κουβέντα
-> beekeeper
μπορεί, να μην γνωρίζω όσα εσύ,γνωρίζω καλά για τη γύρη που κουβαλούν,έχω μελετήσει αρκετά, και έχουν και μνήμη, το ξέρεις,το λινκ που βρήκα τη φωτό είναι:
http://www.jerrythebeeguy.com/
και πάλι σ' ευχαριστώ
Μίλησα για Α-ΛΟΓΑ όντα. Δεν το πρόσεξες...
Δημοσίευση σχολίου