Τετάρτη, Απριλίου 25, 2007

Υπόγειες διαδρομές

Μέσα στις περιπλανήσεις μου στη μπλογκόσφαιρα, συναντώ άτομα τόσο διαφορετικά μα και τόσο όμοια μεταξύ τους. Όλες οι ηλικίες, σκέψεις, ιδέες που χαρακτηρίζουν τον κάθε ένα από μας. Μια μικρογραφία της κοινωνίας θα τό' λεγα.
Ταλέντα, ταλεντάρες, μικρότερα ταλέντα. Απλοί ή απλοϊκοί, καθημερινοί άνθρωποι. Χαρισματικοί άνθρωποι ή προβληματισμένοι, ψαγμένοι.
Χαρά και θλίψη.
Ελευθερία έκφρασης, ομάδες μικρές και μεγάλες, ανταλλαγή επισκέψεων, φιλοφρονήσεων.
Ένας χώρος ιδιοκτησιακός κατά κάποιο τρόπο του καθενός από μας.
Και έως εδώ οκέι.
Αυτό που με προβλημάτισε και δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα, περιδιαβαίνοντας στα μπλογκς μερικών από μας, είναι η διαπίστωση του πόσο κακό κάνουν στον εαυτό τους. Κι ενώ πρόκειται για άτομα ευφυέστατα, με ατάκες και σχόλια πέραν του νορμάλ καταδικάζουν τον εαυτό τους σε λύσεις που πάνε με σιγουριά σε μονοπάτια χρεοκοπίας, αφού οδεύουν ολοταχώς προς το θάνατο. Επιλογές τους θα μου πείτε.
Ίσως είναι και πιο έξυπνα άτομα από μας. Και ποια είμαι εγώ που θα κρίνω, θα μου πείτε. Όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω τις επιλογές τους. Γράφουν τόσο όμορφα κι από την άλλη μιλούν για «ντίρλες» και άλλα παρόμοια.
Να τρυπιέσαι, να υποφέρεις για δυο τρεις ώρες χαμένος βλέποντας το απόλυτο κενό,το ταβάνι στην "ξάπλα", δηλαδή στο τίποτα. Λευκό.
Βέβαια κι αυτοί εμάς, μας βλέπουν παράξενα, απαξιωτικά, μας λένε ξενέρωτους και δεν ξέρω τι άλλο.
Μα να σου χαρίζεται απλόχερα η ΖΩΗ κι εσύ να της γυρνάς τη πλάτη ;
Δεν θα μπορέσω ποτέ να το καταλάβω γαμώτο.

19 σχόλια:

candy's τετραδιάκι είπε...

Ax γλυκεια μου..
Με την απορια θα μινεις..
Ποτε κανενας δεν θα το εξηγησει αυτο..
:)

Μουαατς!

maria λεμονατη! είπε...

με επιασε ενα σφιξιμο με αυτα που διαβασα, παρανοικο μου φιορο. παντα με πιανει σφιξιμο με αυτες τις ναρκοκαταστασεις. δεν μου εχει τυχει να συναντησω τετοιες στο ταξιδι μου στον μπλογκοχωρο ακομα.
μια φορα ομως που πετυχα καποιον να βριζει αισχρα κοντευα να καταπιω τη γλωσσα μου.

μαριάννα είπε...

Πολλοί φιόρο μου τα γράφουν επίτηδες για να σοκάρουν και να πουλήσουν «μούρη» στις χαζοπιτσιρίκες, που θαμπώνονται με τις ανατροπές ή απλά για να γελάσουν υποθέτοντας για τη φρίκη που σκορπάνε στους «ξενέρωτους». Οι ομάδες υψηλού κινδύνου δεν έχουν μπλογκ και δεν πατάνε στο δίκτυο. Έχουν καταστραφεί οικονομικά κι αυτοί και οι οικογένειές τους και πού χρόνος και κέφι για δημιουργία...
Δεν ξέρω πού τους πέτυχες, αλλά να ξέρεις ότι παραπάνω από τα μισά μπλογκς, είναι μαϊμού. Πολλοί έχουν μέχρι και 10 μπλογκς που κάνουν την πλάκα τους. :)

..αγγελόσκονη.. είπε...

μεγάλη συζήτηση ανοίγεις!!ποτέ δεν κατάλαβα και ξέρω πως ποτέ δεν θα καταλάβω...γιατί απλά δεν μπορώ να δεχτώ πως βρίσκεις την δύναμη να σκοτώσεις τον εαυτό σου!!...ή να πληγώσεις τους γύρω σου!!γιατί άντε εσύ...είσαι βλάκας,μάγκας,και το "ελέγχεις",η μάνα σου τί φταίει; και μέσα στην λέξη μάνα βάζω όλη την οικογένεια,φίλους,γνωστούς...φιλάκια!!

Paranoia είπε...

-> candy

μήτε εγώ
να προκαλείς το θάνατο σε πάρτι, ποτέ δεν θέλω να το καταλάβω.

μάκια

-> μαρακι μου

κρίμα είναι για εκείνα τα άτομα που "το' χουν" και το χάνουν


-> ghteytria

έπεσα πάνω σε περιπτώσεις που δεν μου φάνηκαν μαϊμού, τι να πω?
κρίμα για τα μυαλά τους, τα όνειρά τους και αυτούς που έχουν πίσω τους, που υποφέρουν σίγουρα.
φιλιά


-> αγγελόσκονη

όλες οι προσπάθειες στο κενό. Και μιλώ για τα δικά τους άτομα γύρω, που βλέπουν με καθαρά μάτια όλα όσα διαδραματίζονται γύρω τους.
καλό σου βράδυ

Paranoia είπε...

Μια ματιά εδώ

http://venieris.blogspot.com/
http://tinkyaround.blogspot.com/

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καλή μου φίλη,
Θεώρησέ το κάτι σαν την τηλεόραση. Κανάλια και προγράμματα για όλα τα γούστα και επιλέγεις ποιό, πότε και τί θα δεις.
Απλά, μένουμε σε αυτά, που εκπέμπουν στο ίδιο ή σε καλύτερο μήκος κύματος
Γλαρένιες αγκαλιές

Aggelos Spyrou είπε...

Μόνη σου το είπες.

Αντικατοπτρισμός κοινωνίας στα blogs.

Συναντάς τα πάντα.

Δε φοβάμαι τα ταλέντα που ξεθωριάζουν.

Φοβάμαι τους ξεθωριασμένους που το παίζουν ταλέντα...

0:/

Ανώνυμος είπε...

Όπως και στη κοινωνία που ζούμε έτσι κι εδώ μία από τα ίδια είμαστε «κάθε καρυδιάς καρύδι» θα συναντήσεις , γι αυτό στο τέλος επιλέγουμε αυτούς που μας ταιριάζουν και διατηρούμε επαφές και ανταλλάσσουμε γνώμες .

elena είπε...

οπως το ειπες ειμαστε μια μικρη κοινωνια που εχει απο ολα, εμεις επιλεγουμε την ¨"γειτονια μας" απο τις αλλες "περιοχες" απλα βολταρουμε με το αμαξι αποφευγοντας το παρκαρισμα!!!

maria λεμονατη! είπε...

τουτο δω το σπιτι εχει ωραια μουσικη και ανετο παρκινγκ.

ΔemΩΝ είπε...

εγώ πάλι θα είμαι λιγάκι παράφωνος σ' αυτή την ωραία μελωδία! γιατί πιστεύω πως ο καθένας έχει μια ζωή να την κάνει ότι θέλει. να τη ζήσει, να τη σβήσει, να την βάλει στην άκρη και να πορευτεί όπως, όπως, ότι θέλει. άλλωστε τη ζωή τη χαραμίζεις εξίσου με το κακό φαγητό που είναι νόμιμο, με το τσιγάρο, για να μη σου πω για τα φυτοφάρμακα, τις βιομηχανίες, τις μαζικές δολοφονίες της εθνικής οδού.

και σκεφτείτε πως αυτά τα τυπάκια στα οποία αναφέρεστε κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους - ίσως μάλιστα γι αυτό το λόγο τους δείχνουμε με το δάχτυλο κουνώντας υποτιμητικα το κεφάλι. ενώ αν ήταν βιομήχανοι από τις εκπομπές ρύπων των οποίων θα πέθαιναν μερικές εκατοντάδες θα τους δείχναμε με ζήλεια κρατώντας με θαυμασμό το κεφάλι μας!

aneksartitos2 είπε...

αβυσος η ψυχη του ανθρωπου...

Paranoia είπε...

-> φυρδην-μιγδην

Μα δεν είναι εκεί το ερώτημά μου. Σαφώς κι επιλέγουμε ό, τι μας πάει. Διάβασα μερικά από τα ποστ τους, μερικά πολύ σπιρτόζικα και ένοιωσα αυτό το κρίμα να μου πνίγει το λαρύγγι. Στην επιλογή τη δική τους ήταν η απορία μου.

-> αγγελε σπυρου

μπορεί να είναι όμως όντως ταλέντα κι έτσι φαίνεται, δεν με σοκάρει η γλώσσα που χρησιμοποιούν ενίοτε, το κενό τελικα στην ψυχή, με σοκάρει, την ώρα που αφουγκράζεσαι το παλμό της ζωής στους άλλους, ενώ από σένα ξεμακραίνει.

-> τρελοφαντασμένη μου

αυτό κι αν δεν εξυπακούεται!


-> ελενα

το παρκάρισμα, χα , είδες που έφτασε κι αυτό στα ύψη, σαν όλα τ' άλλα?

-> μαρακι

να έρχεσαι να ξαποσταίνεις, όπως κάνω κι εγώ αλλωστε

-> διαβολικόν

αυτούς που σπέρνουν θάνατο τριγύρω με χημικά και άλλα εκσπερματώνοντας δυστυχία τους μισώ, και τους κρίνουμε όλοι νομίζω καταδικάζοντάς τους, αυτούς εδώ τους συμπαθώ ίσως να τους λυπάμαι κιόλας.
Τώρα στο θέμα αν κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους? συζητιέται
Γιατί γύρω τους βρίσκονται μανάδες, αδέρφια που μερικές φορές δεν έφταιξαν για το μονοπάτι π[ου πήραν.
Και γιατί μπορεί άθελά τους να κάνουν κακό και σε δικά μου άτομα, από σύμπτωση ή και επιλογή τους, φτάνοντας ίσως στο έσχατο στάδιο εξάρτησης...


-> ανεξαρτητε

αυτό ξαναπέστο, αν και αποφεύγω να το λέω....


Φιλιά σε όλους σας και καλό βράδυ!

μαριάννα είπε...

Σέβομαι πολύ την ανεξαρτησία των ανθρώπων ως το πολυτιμότερο αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Αυτοδιάθεση όμως μέχρι εκεί που να μην επηρεάζεις άλλες ζωές. Τα τυπάκια που λέμε, έχουν καταστρέψει τις ζωές των οικογενειών τους, από κάθε άποψη. Άφατος εγωκεντρισμός η χρήση και η εξάρτηση, καθώς και η αυτοκτονία. Δε θα τους το συγχωρούσα ποτέ. Και εννοείται ότι δε θα το έκανα στους αγαπημένους μου κι ας πέθαινα από πόνο. Το να απαλλάσσεσαι από τα όποια βάσανα «φεύγοντας στα σύννεφα» είναι η μεγαλύτερη ανοησία, πόσο μάλλον να το κάνεις γιατί τη βρίσκεις απλά, μην υπολογίζοντας τους άλλους. Παιδιά δεν ξέρω... οι θεοί να φυλάνε τους ανθρώπους από τέτοια... αλλά έχω δει απίστευτες τραγωδίες σε οικογένειες που πλήρωσαν όλοι οι άφταιγοι τις επιλογές που έκανε το «τυπάκι»! Έχω και πολύ πρόσφατο περιστατικό φίλου που τους ρήμαξε οικογενειακά ο αδερφός του. 4 οικογένειες καταστράφηκαν οικονομικά. Συναισθηματικά και ψυχικά... να μην το συζητήσω.

ΔemΩΝ είπε...

επιτέλους διαφωνούμε γητεύτρια μου! την εξάρτηση - βλέπε τσιγάρο, οινόπνευμα, και άλλα νόμιμα, όχι μόνο τα παράνομα - δεν την επιλέγεις, σε βρίσκει. τελεία. και μη μου πεις τώρα ας μη το ξεκίναγαν, ας μην έμπλεκαν και τέτοια. έγινε. από κει και πέρα έρχονται τα όποια βάσανα, ναι, αλλά την ίδια οικονομική και ψυχολογική καταστροφή μπορεί να ζήσουν - και ζουν - οικογένειες γιατί κάποιος αρρώστησε βαρια, από καρκίνο ας πούμε. κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να καταδικάσει κανέναν γιατί είχε καρκίνο και κατέστρεψε τους προσφιλείς του. μη τρελαθούμε παιδιά. το πρόβλημα με τα ναρκωτικά δεν θα το λύσουμε ούτε δαιμονοποιώντας τα, ούτε απαγορεύοντας τα, ούτε ρίχνοντας στην πυρά τους εξαρτημένους, αλλιώς, για να είστε ειλικρινείς αρχίστε με τους καπνιστές όπως κάνουν στην κοιτίδα της αυτοκρατορίας!

σημείωση: οι οικογένειες που καταστρέφονται το κάνουν από επιλογή δεν τους το επιβάλλει ο εξαρτημένος. ας μη γκρινιάζουν λοιπόν μετά για τις επιλογές τους!

Paranoia είπε...

-> ghteytria

δες το σαν "αρρώστια", που επέλεξες όμως να συρθείς. Ο απόλυτος εξευτελισμός σε όλο το μεγαλείο του. Γιατί δυστυχώς εκεί καταλήγεις. Εκτός και αν έχεις πάρα πολλά χρήματα. Που μπορείς ν' αλλάζεις αίμα. Όπως και να'χει όμως δεν τον γλυτώνεις. Ζεις στα σκοτάδια. Δεν ξέρω -και μάλλον δεν θα μάθω- αν αυτά τα άτομα αντιλαμβάνονται την ποίηση, τη μουσική, τις τέχνες καλύτερα από μας, ή αν σε στιγμές κάτω από αυτή την "φάση" μεγαλουργούν, αυτό που σίγουρα ξέρω, είναι πως αυτοκτονούν με αργό τρόπο, για κείνους ή τους δικούς τους, βασανίζοντας τους με σαδιστικό τρόπο. Συνεπώς συμφωνούμε σε πολλά.
Την καλημέρα μου.

-> diavolikon

μεγαλύτερη υποκρισία από αυτήν "της κοιτίδας της αυτοκρατορίας" δεν είδα. Απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά εκεί στους δρόμους, πάνω σε εφημερίδες και μπροστά στα μάτια σου, "βαράνε" την ώρα που εσύ περνάς δίπλα τους. Δημοκρατικά κι ελεύθερα.
Όχι δεν είναι για την πυρά, γιατί όλοι ξέρουμε πως τα drugs, κάποιοι επιβάλλουν να βρίσκονται δίπλα μας, για τους γνωστούς σε όλους λόγους. Τα θύματα τα αγγίζουν, γιατί σαν θύματα μόνο μπορώ να τα δω. Όσο για τις οικογένειες, θα διαφωνήσω μαζί σου, δεν επιλέγει η μάνα του ή ο αδελφός του, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα ενδο, μα δεν έχουν λύσεις όταν χτυπήσουν αυτά τα "δαιμονισμένα" την πόρτα τους.
Αλλά όπως είπατε, είναι τεράστια κουβέντα αυτή και δεν κλείνει σε λίγες γραμμές.

καλημέρες

μαριάννα είπε...

Διαβολάκι ναι, επιτέλους διαφωνούμε. Σήμερα, με τόση ενημέρωση, την εξάρτηση την επιλέγουμε. Όταν άρχισα εγώ να καπνίζω ο πατέρας μου το μόνο που μου είπε ήταν να περιμένω να παντρευτώ κι αν μου το επιτρέπει ο άντρας μου να το κάνω. Όσο ήμουν στα χέρια του δεν το επέτρεπε για κορίτσι πράμα, ως πολύ προχωρημένο. ΚΑΝΕΝΑΣ εκείνη την εποχή δεν έθετε θέμα υγείας και καρκίνου. Σήμερα δεν υπάρχουν άλλοθι. Όλοι γνωρίζουν. Και το κάνουν συνειδητά. Μαγκιά τους. Συμπάσχω με το δράμα και την κατάντια τους και κυρίως των οικογενειών τους, αλλά δεν το συγχωρώ... Και το έχω καταστήσει σαφές και στα τέκνα μου.
Και μη μου συγκρίνεις τώρα την αρρώστια που σου προκύπτει από το πουθενά και σε ρημάζει με την επιλογή που κάνεις αρχικά για χαβαλέ και μετά για ν' ανεβαίνεις... Είναι ανόμοια εντελώς. Το αυτό και με το αλκοόλ... Έχω σε πολύ φιλικά μου πρόσωπα δει τραγικές ιστορίες και καταλήξεις από το ποτό. Τρεις φίλες μου διέλυσαν το σπίτι τους και ρήμαξαν τα παιδιά τους, τα οποία σιχαίνονται να τις βλέπουν κατουρημένες και εξαθλιωμένες. Και ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν ξεκινώντας το. Τις είχαμε προειδοποιήσει όλοι. Τώτα τι να τους κάνεις; Να βοηθήσεις και πόσο; Αφού οι σύζυγοι τις χώρισαν κι έφυγαν και τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα της επιλογής των μανάδων τους. Βράσε ρύζι...

Paranoia είπε...

Πολυαγαπημένη μου TINKY ή αλλέως μπιν αραουντττ!

οι "ντίρλες" είναι αλβανέζικης προέλευσης λέξη κατα το ντιρλα-ντα ντα και πάνω τούρλα

επειδή σας υπολείπτομαι και σας διαβάζω πάραυτα, τον Τόνι ιδιεταίρως θάλεγα -αν και διαφωνώ στην επιλογή ομάδας, γιατί το πράσινο με ανατριχιάζει- δεν σημαίνει και τίποτα σπουδαίο,
"χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι"

ένα μερσί όμως για τη διαφημισούλα
το όφειλες για να σου απαντήσω
πα ντε κουά...
δηλαδή δεν κάνει τίποτα

ωστόσο επιστρέφω τη φιλοφρόνηση και πραγματικά ζηλεύω τη μαγκιά σου, ελπίζοντας τουλάχιστον να είναι αυθεντική και όχι χάριν εντυπώσεων...
φιλάκια