Παρασκευή, Ιουλίου 20, 2007

Γυναίκες και συντάξεις

Πιέζει η Ευρωπαϊκή κοινότητα για τις πρόωρες συντάξεις των γυναικών στην Ελλάδα. Μήπως θα έπρεπε να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση οι γυναίκες στην Ελλάδα να αποκτήσουν τα δικαιώματα να είναι κυρίως άνθρωποι με παροχές αντίστοιχες της προσφοράς τους; Η γυναίκα στην προηγμένη Ευρώπη έχει προνόμια που διευκολύνουν το έργο της ως μητέρα. Έχει κρατική βοήθεια, κοινωνικές παροχές και ολόκληρο το σύστημα είναι συνοδοιπόρος στο αναγνωρισμένο έργο της. Δεν είναι γυναίκα καριέρας μόνον. Είναι και μητέρα. Και επιτυγχάνει σε αμφότερους τους ρόλους. Στη χώρα μας οι δυο αυτοί ρόλοι δεν συνάδουν. Κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν κάποτε με τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις υποχρεώσεις της σύγχρονης Ελληνίδας γυναίκας-μητέρας. Αν λύσουν το γρίφο που είναι παγιδευμένες, τότε ας επεκτείνουν τα συντάξιμα χρόνια της.
Τούτη τη φορά η κυβέρνηση αντιστέκεται (ευτυχώς). Γνωρίζει καλά τις ευθύνες της. Όπως γνωρίζει καλά και τα γρανάζια που εγκλωβίζουν την σημερινή γυναίκα μέσα σε ανυπέρβλητες και αντίξοες συνθήκες καθημερινού αγώνα δρόμου για να καταφέρει να παραδώσει παιδιά που θα στηρίξουν το μέλλον αυτού του πολύπαθου τόπου.

Ας αντισταθεί ολόκληρη η οικογένεια, ολόκληρη η κοινωνία κι ο καθένας μας ξεχωριστά. Έστω κι αν είμαστε μονάδα ο καθένας από μας. Αφορά όλους μας, το μέλλον τούτου του τόπου. Διαφορετικά ας αναθεωρήσουν με πρακτικό τρόπο την ποιότητα ζωής της Ελληνίδας μητέρας. Η χειραφέτηση να μην είναι μια επί μέρους βολική λύση σε πρακτικό επίπεδο. Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές, να δοθούν ρεαλιστικές λύσεις, πέρα από γραφειοκρατικά εμβόλιμα εμπόδια.

5 σχόλια:

Я верю в Сталина είπε...

Καλημέρα!

Όπως όλα στην Ελλάδα, ακόμα και αυτό, η χειραφέτηση των γυναικών και ή "ισότητα" έχει γίνει με προχειρότητα.

Πάντως σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν νομίσω ότι απαντάται παντού πλην Γερμανίας και Σκανδιναβικών χωρών. Βέβαια και στην Ευρ. ένωση δεν εργάζομαι, για να έχω πλήρη εικόνα, αλλά αυτή την εντύπωση έχω. Ίσως κάνω και λάθος

kiki είπε...

Αχ...πονάει αυτό το θέμα... 38 χρόνια θα πρέπει να δουλεύω γιατί μπήκα μικρή στο δημόσιο και δε με πιάνει το όριο ηλικίας... Με Π θα πηγαίνω (αν δεν πεθάνω μέχρι τότε). Όσο για τις άδειες μητρότητας...2 μήνες παίρναμε άδεια ανατροφής παιδιού. 2 μήνες φτάνει σου λέει να αναθρέψεις το παιδί σου...

Klearchos είπε...

Αντιστέκεται ή καθυστερεί μέχρι να περάσουν οι εκλογές;

Spitogata είπε...

Μάλλον καθυστερεί, για να μην ξεσηκωθεί η γυναικεία κατακραυγή.
Διότι καλή η ρημάδα η ισότητα, αλλά όταν εγώ θέλω να θηλάζω 10-12 μήνες το βρέφος μου, γιατί να μην μπορώ?
Η άδεια δεν φτάνει ούτε για αστείο και η σύγχρονη μητέρα αναγκάζεται να δουλεύει για να πληρώνει την Φιλιππινέζα να κρατάει το μωρό, διότι κανένας δημόσιος σταθμός δεν παίρνει βρέφη - βρέφη. Ούτε υπάρχουν πια τροφοί...με την παλιά σημασία της παραμάνας.

Είναι άδικο να πρέπει να επιλέξεις μητρότητα ή καριέρα. Στην παρούσα φάση πάντως, επιλέγω το μητρότητα και δεν το μετανιώνω. Διότι η καριέρα μπορεί και να τελειώσει, ενώ η μητρότητα σε ακολουθεί σε όλη σου την ζωή.

iLiAs είπε...

..προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους μεχρι να περάσουν οι εκλογές.
..νομίζω είμαστε υποχρεωμένοι να συμπλεύσουμε με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Δυστυχώς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν βουλιάξει και θέλουν να τα εξυγιάνουν εις βάρος των εργαζομένων.
Μας θέλουν μεχρι τα γεράματα να πληρώνουμε εισφορές!

Τέλειο σαββατοκύριακο να περάσεις! :))